Siirry pääsisältöön

Tervetuloa blogiimme!

Ilmiöpaja?

Ilmiöpaja on kahden mikkeliläisen opettajan yritys, jonka toimialana on yksinkertaisesti  "koulutus". Oman opetustyömme ja sen kehittämisen ohessa olemme tehneet erityisesti fysiikan opetuksen tueksi oppimateriaaleja ja -välineitä. Firma on perustettu heinäkuussa 2012 Fysiikkaa leluilla -projektin tiimoilta.

Fysiikkaa leluilla?

Olemme julkaisseet kaksi kirjaa: Fysiikan ilmiöitä leluilla ja Yläkoulun fysikkaa leluilla. Ensimmäinen on lukioon ja toiselle asteelle suunnattu fysiikan oppimateriaali tai opettajan opas - käyttäjästä riippuen. Toinen julkaistu kirja on nimensä mukaisesti suunnattu yläkoulun fysiikan opettamisen tueksi. Kirjoissa on yksityiskohtaiset ohjeet kymmenien fysiikan demonstraatioiden suorittamiseen sekä tehtävät oppijoille. Kirjojen on tarkoitus olla "kättä pidempänä" opetettaessa fysiikkaa leluilla ja ilmiöpohjaisesti. Siitä lisää myöhemmin. Molempiin Fysiikkaa leluilla -kokonaisuuksiin kuuluu edellä mainittujen kirjojen lisäksi demonstraatiovälinesarjat, joita kutsumme lelupaketeiksi. Testattuamme pari sataa fysiikan demovälinettä, fysiikan lelua, valitsimme niistä parhaat.  Kirja + paketti -yhdistelmiä yläkouluihin ja toiselle asteelle myy Laskentaväline Oy. Laskentaväline on myös kirjojen kustantaja.

Kouluttaminen?

Fysiikkaa leluilla -projekti on kuljettanut tiimiämme ympäri maailmaa. Kokemusta ja ideoita on saatu kotimaisten kollegoiden lisäksi muun muassa USA:sta, Intiasta ja Saksasta. Olemme kertoneet omista kokemuksistamme ja menetelmistämme sekä poimineet parhaita paloja myös muualta. Näistä koostuu oma näkemyksemme ilmiöpohjaisesta oppimisesta ja opettamisesta. Suomessa olemme kouluttaneet opettajia mm. veso-päivien koulutuksissa, MAOL-päivillä sekä hankkeiden puitteissa. Koulutustemme tavoite on tuoda hyviä käytänteitä arkipäivän fysiikan ja ilmiöiden opettamiseen. Koulutuksiin osallistuvat opettajat pääsevät kokeilemaan menetelmiä jo pajassa. Havainnollista fysiikkaa -työpajojemme sisällöt räätälöidään aina koulutustilanteen mukaan. Olemme myös koonneet näyttävimmistä demonstraatioista Physics Is Phun -kokonaisuuden.

Verkossa?

Tässä blogissa tulemme avaamaan joitakin avainkäsitteitämme ja menetelmiämme sekä kerromme ajankohtaisia asioita. Voit seurata meitä myös Facebook-sivuillamme. Käy katsomassa myös blogimme linkit!

Tervetuloa seuraamaan blogiamme!

Jukka Kohtamäki & Mikko Korhonen

Allekirjoittaneet ovat Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistuneita teknis-luonnontieteellisen alan diplomi-insinöörejä ja aineenopettajia. Kohtamäki opettaa Lempäälässä, Hakkarin koulussa fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa ja Korhonen Mikkelin lukiossa fysiikkaa ja tietotekniikkaa.

Kommentit

  1. Mahtavaa, ilmiöpajalaiset! Innolla jään seuraamaan uusia ilmiöitä ja näkemyksiänne tulevaisuuden oppimisesta ja oppimisympäristöistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Titaani Fysiikkaan

Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali. Titaani Fysiikka käsittää perinteisten tekstikirjan ja tehtäväkirjan lisäksi myös vastaavat online-materiaalit sekä digitaalisen opetusaineiston. Materiaalit löytyvät Otavan Opepalvelusta.

Oppilastyöt ja tutkimukset ovat tärkeä osa fysiikan opiskelua. Ne herättävät kiinnostuksen käsiteltäviin aiheisiin, niiden avulla opitaan toimimaan ryhmässä ja harjoitellaan luovia tapoja ratkaista ongelmia. Opetuskeskustelut ovat hedelmällisiä silloin, kun oppilailla on kokemuksia käsiteltävistä aiheista. Tutkimuksia on sekä tekstikirjassa että tehtäväkirjassa. Tehtävistössä  tutustutaan myös simulaatioihin ja uusiin teknologisiin sovelluksiin.

Titaanissa on koko yläkoulun fysiikan sisällöt yksissä kansissa. Kirjassa on kuusi jaksoa. Tässä niistä kaksi ensimmäistä:

1. Fysiikan maailma Ensimmäisen jakson kuudessa luvussa tutustutaan fysiikkaan, fysiikkaan liittyviin ammatteihin sekä pohditaan fysiikan vaikutusta historiaan ja yhteiskuntaan.…

Työn alla uudet oppimateriaalit Titaani Fysiikka 7-9 ja Tutkimusmatka 3-6

Ilmiöpaja on tekemiensä koulutusten ohella käsikirjoittanut uutta oppimateriaalia. Olemme kahdessa Kustannusosakeyhtiö Otavan oppikirjailijaryhmässä toteuttamassa uusia oppimateriaalisarjoja. Alakoulun ympäristöopin oppimateriaalin, Tutkimusmatkan, kaksi ensimmäistä osaa on jo valmiina ja saman verran on vielä tulossa. Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali.

Molemmissa oppimateriaaleissa keskeistä on oppilaan rohkaiseminen ihmettelemään ja tutkimaan, tekemään havaintoja ja päätelmiä. Molemmat materiaalit toteutetaan sekä perinteisinä kirjoina (tekstikirja ja tehtäväkirja) että aitoina digikirjoina. Lisäksi molempiin sarjoihin laaditaan sähköiset, vuorovaikutteiset tehtävistöt.
Lisää tietoa uusista materiaaleistamme löytyy Otavan sivuilta: www.otava.fi/tutkimusmatkawww.otava.fi/titaani

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi ta…