Siirry pääsisältöön

Ilmiöpaja Facebookissa

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations

PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi tapa tutkia jatkavuuden lakia, voiman vaikutusta kiihtyvyyteen tai vaikkapa nostetta. Myös taivaankappaleiden liikkeitä voi tutkia simuloimalla.

Simulointi on hauskaa. Oppilaat ovat alussa innoissaan kokeilemassa kaikkea muutakin kuin open laatimia ongelmatehtäviä, mutta jo toisella simulaatiokerralla olennaiset jutut alkavat löytyä.

PhET-simulaatioita löytyy osoitteesta http://phet.colorado.edu/fi/

Thinglink

Seinälehtiä on tehty iät ja ajat. Thinglink on yksi parhaista sovelluksista, millä seinälehdistä saa interaktiivisia. Oppilaat ”taggaavat” kuvia somessa, joten tehtävä on heille teknisesti helppo. ”Etsi työn aihepiiriin liittyvä kuva ja upota kuvaan lisätietoa kuvien, linkkien, tekstien ja videoiden muodossa.”

Ohjaan oppilaani etsimään kuvia Wikimedia Commonsista ja tarkistamaan vielä kuvan käyttöoikeudet ennen niiden lataamista Thinglinkiin. Netissä oleviin kuviin ja materiaaleihin ei tokikaan tarvitse tyytyä. Omia kuvia ja videoita voi ja on suotavaakin käyttää. Tableteilla ja kännyköillä tämä onnistuu varsin mukavasti.

Jo kolmessa vartissa oppilaat saavat aikaan tuotoksia, joiden rinnalla opettajan omat nyhräykset todellakin kalpenevat. Oppilaiden tuotosten purkaminen yhdessä saa aikaan hyvää keskustelua. Opettajaliittymää käyttäen ope näkee luomiensa oppilasryhmien Thinglink-tuotokset reaaliajassa.

http://www.thinglink.com

Vernier Video Physics

Vernier Video Physics on alle 5 euron hintainen videoanalyysisovellus. Se toimii ainakin iPadilla. Oppilaat kuvaavat videon esimerkiksi leluauton kiihdytyksestä laitteen kameralla. Sitten videopätkä auki Vernier Video Physics –ohjelmalla ja analysointi voi alkaa. Oppilaat merkitsevät pisteillä kappaleen kulun videolle ja ohjelma piirtää lopulta liikkeen kuvaajan. Kuvaajista voi selvittää esimerkiksi keskinopeuden tai kiihtyvyyden tietyllä aikavälillä. Putoamiskiihtyvyyden tai vaikkapa tasaisen liikkeen kuvaajan ihmettely saavat uutta potkua, kun kyseessä onkin muutama minuutti sitten pöydältä pudotettu legoukko ja tasaista liikettä edennyt leluötökkä. Miksei videolle voisi kuvata myös pomppivan pallon liikettä.

App Storesta appsi löytyy hakusanalla Vernier Video Physics.

Powtoon.com

Powtoon on uuden sukupolven Powerpoint. Tässä sovelluksessa dioihin saa myös liikettä erilaisten animaatioiden muodossa. Kirjautuminen on simppeliä, samoin käyttö. Oppilaat tekevät tunnissa hienoja esityksiä ja ne voi halutessaan ladata Youtubeen.

Prezi.com on toinen mukiinmenevä esitysohjelma. Siinä esitys kootaan ”lakanalle” ja laaditaan sitten reitti, jota esityksessä edetään.

http://www.powtoon.com
http://www.prezi.com

Star Walk HD

Tähtitaivasta ei koulupäivän aikana taida saada ilman Star Walkia näkyviin. Osoittamalla iPadin kameralla taivaalle, näytöllä näkyvät tähdet nimineen. Oppilaista on hauskaa etsiä tiettyjä kohteita kuten Aurinkokunnan planeettoja tai vaikkapa satelliitteja. Myös tähtikuviot ovat aina kiinnostavia. Nebulat, galaksit, …

Appsi löytyy App Storesta omalla nimellään. Hinta on 3,50 euron tietämillä.

Koodaustunti, Code.org

Koodaustunti on noin 45 minuutin mittainen peli, jossa samalla opitaan koodaamisen alkeita. Lähinnä tuo peli taitaa olla suunnattu alakoululaisille, mutta tämän viikon kokeilun perusteella saitti toimii varsin hyvin myös yseille. Alkuosan tehtävät ovat tosin aika helppoja. Tehtävät vaikeutuvat sitä mukaa, kun edetään pidemmälle. Yseille tuntui olevan tärkeää se, että yhtäkään ylimääräistä riviä ei tullut kirjoitettua. Nopeimmat ehtivät koodaamaan omaa versiotaan Flappy Bird –pelistä. Koodaustunti löytyy osoitteesta http://www.koodaustunti.fi

Kommentit