Siirry pääsisältöön

Ilmiöpaja kävi Chicagossa

Saimme alkuvuodesta esitelmäkutsun Chicagoon NSTA National Conferenceen. NSTA National on ehkä maailman suurin tiedeopettamiseen keskittynyt koulutustapahtuma, joka kokoaa amerikkalaiset science-opettajat yhteen kerran vuodessa.

Itse koulutuspäivät olivat huima kokemus. Neljä päivää, yli 12 000 opettajaa, noin 1500 työpajaa, huippuesiintyjiä, mielenkiintoisia tapaamisia, paljon uusia tuttavuuksia. Kustantajamme oli järjestänyt suomalaisille joka illaksi tapahtumaa. Pääsimme vaihtamaan ajatuksia NSTA:n puheenjohtajiston, koulutusalan päättäjien sekä lukuisten oppikirjailijoiden ja opettajien kanssa. 

Esiintyjistä jäi erityisesti mieleen "The Science Guy" Bill Nye, joka puhui täydelle salille tieteen puolesta, huuhaata vastaan. Hänen pääasiallinen huolensa oli se, että tiedettä ei pidetä arvossa. Hän kertoi mm. rokotevastaisuuden leviämisestä USA:ssa ja oli huolissaan myös siitä, että kreationismi näkyy yhä voimakkaammin amerikkalasessa keskusteluissa.

Mielenkiintoista oli havaita tietyt trendit messualueen ständeillä. 3D-tulostimet ovat in, samoin monipuoliset havainnollistamisvälineet (lelut, kojeet ja laitteet) sekä sähköiset mittalaitteistot eri oppiaineissa. Sen sijaan ns. älytaulut loistivat poissaolollaan.

Oma työpajamme sujui mainiosti. Kuulijoita oli salin täydeltä ja eri puolilta maailmaa, Amerikkalaisten lisäksi yleisössä oli edustettuna ainakin Kiina sekä joitakin Euroopan maita. Pajassa kerroimme Phenomenon-Based Learning -lähestymistavastamme ja demonstroimme sitä muutamilla välineillä. 

Suomalainen opetus ja koululaitos todella kiinnostavat ihmisiä. Saimme kertoa useaan otteeseen, millaista suomalaisessa koulussa on, millaisia oppilaamme ovat ja mitä opettajan työhön Suomessa kuuluu.  Amerikkalaiset eivät olleet uskoa, kun vertailimme testaus- ja koekäytäntöjä Suomen ja USA:n välillä. Lisäksi suomalaisen opettajan työn vapautta kadehdittiin. Lähes kaikki tapaamamme amerikkalaisopettajat haluaisivat opettaa Suomessa. 

Kokonaisuutena matkamme oli erittäin onnistunut. Mukaan tarttui joitakin kiinnostavia ideoita. Ehkä niistä lisää joskus myöhemmin...

Tämän vuoden NSTA National Conference pidetään Nashvillessä: http://www.nsta.org/conferences/national.aspx

Jukka Kohtamäki, Matthew Bobrowsky, Mikko Korhonen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn alla uudet oppimateriaalit Titaani Fysiikka 7-9 ja Tutkimusmatka 3-6

Ilmiöpaja on tekemiensä koulutusten ohella käsikirjoittanut uutta oppimateriaalia. Olemme kahdessa Kustannusosakeyhtiö Otavan oppikirjailijaryhmässä toteuttamassa uusia oppimateriaalisarjoja. Alakoulun ympäristöopin oppimateriaalin, Tutkimusmatkan, kaksi ensimmäistä osaa on jo valmiina ja saman verran on vielä tulossa. Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali.

Molemmissa oppimateriaaleissa keskeistä on oppilaan rohkaiseminen ihmettelemään ja tutkimaan, tekemään havaintoja ja päätelmiä. Molemmat materiaalit toteutetaan sekä perinteisinä kirjoina (tekstikirja ja tehtäväkirja) että aitoina digikirjoina. Lisäksi molempiin sarjoihin laaditaan sähköiset, vuorovaikutteiset tehtävistöt.
Lisää tietoa uusista materiaaleistamme löytyy Otavan sivuilta: www.otava.fi/tutkimusmatkawww.otava.fi/titaani

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi ta…

Noin 25 sähköistä vinkkiä oppitunnille

Kokosimme pitkästä aikaa listaa hyväksi havaituista sähköisistä sovelluksista. Listaa laadittaessa pyrittiin siihen, että sillä olevat sovellukset olisivat käyttökelpoisuutensa lisäksi ilmaisia tai ainakin erittäin halpoja.


Animaker – esitysanimaatioiden tekemiseen Answergarden – avainsanojen keräämiseen ja sanapilvien muodostamiseen niistä Bubbl.us – mind mapien (ajatuskartta) tekemiseen Canva – posterit ja muut näyttävät julkaisut Geogebra – graafinen laskin esimerkiksi kuvaajien tekoon Easel.ly –  julkaisujen kuten infografiikoiden tekemiseen
ExplainEverything - työkalu esitysten ja esitysvideoiden tekoon tableteilla iMotion HD – animaatioiden tekoon iPadeilla iMovie – videoiden editointiin iPadeilla Kahoot – tietokilpailutyökalu, paljon valmiita pohjia MindMup – mind mapien (ajatuskartta) tekemiseen Padlet – interaktiivinen valkotaulu, muistiinpanojen tai kommenttien kokoamiseen PhET - simulaatioita Piktochart – julkaisujen kuten infografiikoiden tekemiseen Pixabay – kuvia vapaaseen käyttöön Popp…