Siirry pääsisältöön

Ilmiöpaja Facebookissa

Ilmiöpaja kävi Chicagossa

Saimme alkuvuodesta esitelmäkutsun Chicagoon NSTA National Conferenceen. NSTA National on ehkä maailman suurin tiedeopettamiseen keskittynyt koulutustapahtuma, joka kokoaa amerikkalaiset science-opettajat yhteen kerran vuodessa.

Itse koulutuspäivät olivat huima kokemus. Neljä päivää, yli 12 000 opettajaa, noin 1500 työpajaa, huippuesiintyjiä, mielenkiintoisia tapaamisia, paljon uusia tuttavuuksia. Kustantajamme oli järjestänyt suomalaisille joka illaksi tapahtumaa. Pääsimme vaihtamaan ajatuksia NSTA:n puheenjohtajiston, koulutusalan päättäjien sekä lukuisten oppikirjailijoiden ja opettajien kanssa. 

Esiintyjistä jäi erityisesti mieleen "The Science Guy" Bill Nye, joka puhui täydelle salille tieteen puolesta, huuhaata vastaan. Hänen pääasiallinen huolensa oli se, että tiedettä ei pidetä arvossa. Hän kertoi mm. rokotevastaisuuden leviämisestä USA:ssa ja oli huolissaan myös siitä, että kreationismi näkyy yhä voimakkaammin amerikkalasessa keskusteluissa.

Mielenkiintoista oli havaita tietyt trendit messualueen ständeillä. 3D-tulostimet ovat in, samoin monipuoliset havainnollistamisvälineet (lelut, kojeet ja laitteet) sekä sähköiset mittalaitteistot eri oppiaineissa. Sen sijaan ns. älytaulut loistivat poissaolollaan.

Oma työpajamme sujui mainiosti. Kuulijoita oli salin täydeltä ja eri puolilta maailmaa, Amerikkalaisten lisäksi yleisössä oli edustettuna ainakin Kiina sekä joitakin Euroopan maita. Pajassa kerroimme Phenomenon-Based Learning -lähestymistavastamme ja demonstroimme sitä muutamilla välineillä. 

Suomalainen opetus ja koululaitos todella kiinnostavat ihmisiä. Saimme kertoa useaan otteeseen, millaista suomalaisessa koulussa on, millaisia oppilaamme ovat ja mitä opettajan työhön Suomessa kuuluu.  Amerikkalaiset eivät olleet uskoa, kun vertailimme testaus- ja koekäytäntöjä Suomen ja USA:n välillä. Lisäksi suomalaisen opettajan työn vapautta kadehdittiin. Lähes kaikki tapaamamme amerikkalaisopettajat haluaisivat opettaa Suomessa. 

Kokonaisuutena matkamme oli erittäin onnistunut. Mukaan tarttui joitakin kiinnostavia ideoita. Ehkä niistä lisää joskus myöhemmin...

Tämän vuoden NSTA National Conference pidetään Nashvillessä: http://www.nsta.org/conferences/national.aspx

Jukka Kohtamäki, Matthew Bobrowsky, Mikko Korhonen


Kommentit