Siirry pääsisältöön

Tutustu Titaani FysiikkaanTitaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali. Titaani Fysiikka käsittää perinteisten tekstikirjan ja tehtäväkirjan lisäksi myös vastaavat online-materiaalit sekä digitaalisen opetusaineiston. Materiaalit löytyvät Otavan Opepalvelusta.

Oppilastyöt ja tutkimukset ovat tärkeä osa fysiikan opiskelua. Ne herättävät kiinnostuksen käsiteltäviin aiheisiin, niiden avulla opitaan toimimaan ryhmässä ja harjoitellaan luovia tapoja ratkaista ongelmia. Opetuskeskustelut ovat hedelmällisiä silloin, kun oppilailla on kokemuksia käsiteltävistä aiheista. Tutkimuksia on sekä tekstikirjassa että tehtäväkirjassa. Tehtävistössä  tutustutaan myös simulaatioihin ja uusiin teknologisiin sovelluksiin.

Titaanissa on koko yläkoulun fysiikan sisällöt yksissä kansissa. Kirjassa on kuusi jaksoa. Tässä niistä kaksi ensimmäistä:

1. Fysiikan maailma

Ensimmäisen jakson kuudessa luvussa tutustutaan fysiikkaan, fysiikkaan liittyviin ammatteihin sekä pohditaan fysiikan vaikutusta historiaan ja yhteiskuntaan. Myös fysiikkaan keskeisesti liittyvät asiat kuten tieteellisen tiedon luonne, tutkimusmenetelmät, suureet ja kuvaajat tulevat tutuiksi. Oppilastöissä rakennetaan tornia ja siltaa, tutkitaan kahvin jäähtymistä, tehdään yksinkertaisia mittauksia ja tutkitaan energian säilymistä erilaisten pallojen avulla.

2. Ääni ja valo

Ääni ja valo -jaksossa opiskellaan ääneen ja kuulemiseen sekä valoon ja näkemiseen liittyviä asioita. Mitataan esimerkiksi desibelejä, keskustellaan kuulon suojelusta, tutustutaan resonanssiin ilmiönä ja tutkitaan aiheisiin liittyviä teknologisia sovelluksia. Tiedätkö, miksi monissa savupiipuissa on kierteet ja miten ne liittyvät resonanssiin? Titaanin videoissa tutkitaan muun muassa symbaalin värähtelyä hidastettuna ja ammutaan savurenkaita bassorummusta. Tutustutaan erilaisiin graafeihin ja ihmetellään esimerkiksi, miksi A-sävel kuulostaa kitaralla soitettuna erilaiselta kuin klarinetilla soitettuna.

Valon yhteydessä pohditaan tietenkin valon keskeisiä ominaisuuksia, mutta myös näkemistä ja näönsuojelua sekä keskeisiä optisia sovelluksia. Tehtävissä pohditaan esimerkiksi sitä, minkä väriseltä kännykän ruutu näyttää, jos pikselin punainen väri puuttuu tai mitä tulostimella voidaan tulostaa jos keltainen värikasetti on päässyt loppumaan. Jakson päättää luku Aaltoliikkeen ominaisuuksia, joka kokoaa ääneen, valoon ja aaltoliikkeeseen kuuluvia asioita yhteen.

Jakson oppilastöissä tutkitaan esimerkiksi taajuuksia, äänenvoimakkuuksia ja valaistusvoimakkuuksia, rakennetaan yksinkertaisia soittimia, ihmetellään valon heijastumista ja taittumista, värejä ja kuvan muodostumista.

Kommentit

  1. Paragraph writing is also a fun, if you be acquainted with afterward you can write or else it is complicated to write. capital one credit card login

    VastaaPoista
  2. What's up, just wanted to tell you, I enjoyed this post. It was funny. Keep on posting! yahoo login

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn alla uudet oppimateriaalit Titaani Fysiikka 7-9 ja Tutkimusmatka 3-6

Ilmiöpaja on tekemiensä koulutusten ohella käsikirjoittanut uutta oppimateriaalia. Olemme kahdessa Kustannusosakeyhtiö Otavan oppikirjailijaryhmässä toteuttamassa uusia oppimateriaalisarjoja. Alakoulun ympäristöopin oppimateriaalin, Tutkimusmatkan, kaksi ensimmäistä osaa on jo valmiina ja saman verran on vielä tulossa. Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali.

Molemmissa oppimateriaaleissa keskeistä on oppilaan rohkaiseminen ihmettelemään ja tutkimaan, tekemään havaintoja ja päätelmiä. Molemmat materiaalit toteutetaan sekä perinteisinä kirjoina (tekstikirja ja tehtäväkirja) että aitoina digikirjoina. Lisäksi molempiin sarjoihin laaditaan sähköiset, vuorovaikutteiset tehtävistöt.
Lisää tietoa uusista materiaaleistamme löytyy Otavan sivuilta: www.otava.fi/tutkimusmatkawww.otava.fi/titaani

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi ta…