Siirry pääsisältöön

Pajalaiset

Ilmiöpajalaiset ovat aineenopettajia ja teknis-luonnontieteellisen alan diplomi-insinöörejä. Korhonen työskentelee Mikkelin lukiossa ja Kohtamäki Lempäälässä, Hakkarin koulussa.

Olemme kiinnostuneita luonnontieteiden opettamisesta ja opetuksen kehittämisestä - erityisesti fysiikan näkökulmasta. Olemme pohtineet, miten usein vaikeiksi koetuista oppiaineista saa puoleensavetäviä ja kiinnostavia: Miten oppilaan tai opiskelijan saa itse tekemään ja pohtimaan ja myös ymmärtämään luonnontieteen ilmiöitä sekä niiden välisiä syy-seuraus -suhteita? Entä miten erilaiset oppijat voidaan huomioida parhaiten luonnontieteiden opetuksessa?

Olemme havainneet omat kokeellisuuteen pohjautuvat menetelmämme toimiviksi omassa työssämme ja sitä viestiä haluamme viedä eteenpäin. Lähestymistapamme sekä oppitunneilla että erilaisissa koulutustilanteissa on hyvin käytännöllinen.

Koulutuksiin ja erilaisten oppimateriaalien tuottamiseen keskittynyt yrityksemme perustettiin kesällä 2012.

Ilmiöpajan oppimateriaaleja on julkaistu myös USA:ssa. NSTA Press julkaisi Phenomenon-Based Learning -kirjasarjamme kaksi ensimmäistä kirjaa keväällä 2014. Sarjan kolmas osa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Kirjoissa esitettyihin demonstraatioihin ja oppilastöihin käytettävää opetusvälinesarjaa myy Arbor Scientific. Projektissa Ilmiöpaja toimi yhteistyössä professori Matthew Bobrowskyn kanssa.

Jukka Kohtamäki
040 536 2767
https://twitter.com/jukkakohtamaki

Mikko Korhonen
0400 670 681

Ilmiöpaja Oy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Titaani Fysiikkaan

Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali. Titaani Fysiikka käsittää perinteisten tekstikirjan ja tehtäväkirjan lisäksi myös vastaavat online-materiaalit sekä digitaalisen opetusaineiston. Materiaalit löytyvät Otavan Opepalvelusta.

Oppilastyöt ja tutkimukset ovat tärkeä osa fysiikan opiskelua. Ne herättävät kiinnostuksen käsiteltäviin aiheisiin, niiden avulla opitaan toimimaan ryhmässä ja harjoitellaan luovia tapoja ratkaista ongelmia. Opetuskeskustelut ovat hedelmällisiä silloin, kun oppilailla on kokemuksia käsiteltävistä aiheista. Tutkimuksia on sekä tekstikirjassa että tehtäväkirjassa. Tehtävistössä  tutustutaan myös simulaatioihin ja uusiin teknologisiin sovelluksiin.

Titaanissa on koko yläkoulun fysiikan sisällöt yksissä kansissa. Kirjassa on kuusi jaksoa. Tässä niistä kaksi ensimmäistä:

1. Fysiikan maailma Ensimmäisen jakson kuudessa luvussa tutustutaan fysiikkaan, fysiikkaan liittyviin ammatteihin sekä pohditaan fysiikan vaikutusta historiaan ja yhteiskuntaan.…

Työn alla uudet oppimateriaalit Titaani Fysiikka 7-9 ja Tutkimusmatka 3-6

Ilmiöpaja on tekemiensä koulutusten ohella käsikirjoittanut uutta oppimateriaalia. Olemme kahdessa Kustannusosakeyhtiö Otavan oppikirjailijaryhmässä toteuttamassa uusia oppimateriaalisarjoja. Alakoulun ympäristöopin oppimateriaalin, Tutkimusmatkan, kaksi ensimmäistä osaa on jo valmiina ja saman verran on vielä tulossa. Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali.

Molemmissa oppimateriaaleissa keskeistä on oppilaan rohkaiseminen ihmettelemään ja tutkimaan, tekemään havaintoja ja päätelmiä. Molemmat materiaalit toteutetaan sekä perinteisinä kirjoina (tekstikirja ja tehtäväkirja) että aitoina digikirjoina. Lisäksi molempiin sarjoihin laaditaan sähköiset, vuorovaikutteiset tehtävistöt.
Lisää tietoa uusista materiaaleistamme löytyy Otavan sivuilta: www.otava.fi/tutkimusmatkawww.otava.fi/titaani

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi ta…