Siirry pääsisältöön

Pajalaiset

Ilmiöpajalaiset ovat aineenopettajia ja teknis-luonnontieteellisen alan diplomi-insinöörejä. Korhonen työskentelee Mikkelin lukiossa ja Kohtamäki Lempäälässä, Hakkarin koulussa.

Olemme kiinnostuneita luonnontieteiden opettamisesta ja opetuksen kehittämisestä - erityisesti fysiikan näkökulmasta. Olemme pohtineet, miten usein vaikeiksi koetuista oppiaineista saa puoleensavetäviä ja kiinnostavia: Miten oppilaan tai opiskelijan saa itse tekemään ja pohtimaan ja myös ymmärtämään luonnontieteen ilmiöitä sekä niiden välisiä syy-seuraus -suhteita? Entä miten erilaiset oppijat voidaan huomioida parhaiten luonnontieteiden opetuksessa?

Olemme havainneet omat kokeellisuuteen pohjautuvat menetelmämme toimiviksi omassa työssämme ja sitä viestiä haluamme viedä eteenpäin. Lähestymistapamme sekä oppitunneilla että erilaisissa koulutustilanteissa on hyvin käytännöllinen.

Koulutuksiin ja erilaisten oppimateriaalien tuottamiseen keskittynyt yrityksemme perustettiin kesällä 2012.

Ilmiöpajan oppimateriaaleja on julkaistu myös USA:ssa. NSTA Press julkaisi Phenomenon-Based Learning -kirjasarjamme kaksi ensimmäistä kirjaa keväällä 2014. Sarjan kolmas osa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Kirjoissa esitettyihin demonstraatioihin ja oppilastöihin käytettävää opetusvälinesarjaa myy Arbor Scientific. Projektissa Ilmiöpaja toimi yhteistyössä professori Matthew Bobrowskyn kanssa.

Jukka Kohtamäki
040 536 2767
https://twitter.com/jukkakohtamaki

Mikko Korhonen
0400 670 681

Ilmiöpaja Oy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työn alla uudet oppimateriaalit Titaani Fysiikka 7-9 ja Tutkimusmatka 3-6

Ilmiöpaja on tekemiensä koulutusten ohella käsikirjoittanut uutta oppimateriaalia. Olemme kahdessa Kustannusosakeyhtiö Otavan oppikirjailijaryhmässä toteuttamassa uusia oppimateriaalisarjoja. Alakoulun ympäristöopin oppimateriaalin, Tutkimusmatkan, kaksi ensimmäistä osaa on jo valmiina ja saman verran on vielä tulossa. Titaani Fysiikka on uusi yläkoulun fysiikan oppimateriaali.

Molemmissa oppimateriaaleissa keskeistä on oppilaan rohkaiseminen ihmettelemään ja tutkimaan, tekemään havaintoja ja päätelmiä. Molemmat materiaalit toteutetaan sekä perinteisinä kirjoina (tekstikirja ja tehtäväkirja) että aitoina digikirjoina. Lisäksi molempiin sarjoihin laaditaan sähköiset, vuorovaikutteiset tehtävistöt.
Lisää tietoa uusista materiaaleistamme löytyy Otavan sivuilta: www.otava.fi/tutkimusmatkawww.otava.fi/titaani

Sähköisiä sovelluksia fysiikkaan ja kemiaan

Sähköisellä mittauslaitteistolla (esim. Vernier, Pasco) pystyy mittaamaan ja havainnollistamaan mitä erilaisempia asioita, mutta aika harvat yläkoulut lopulta investoivat laitteisiin. Monilta kouluilta sen sijaan löytyy iPadeja ja joka koululta vähintään ihan tavallisia pöytäkoneita. Tässä oppilaideni top 6 –appsit ja saitit.

PhET Simulations PhET-simulaatiot ovat ilmaisia, interaktiivisia Coloradon yliopiston PhET-projektin tuotoksia ja niitä löytyy paljon erityisesti fysiikan ja kemian aihepiireihin. Simulaatiot ovat osin suomenkielisiä. Pääosa simulaatioista vaatii Javan käyttämistä, mutta yhä useampi simulaatio löytyy myös HTML5-versiona. Se mahdollistaa simulaatioiden käytön myös kännyköillä.

Simulaatioiden yhteydestä löytyy myös opettajien tekemiä tehtäväpohjia, mutta ainakaan vielä en ole niistä sellaisia löytänyt, joita olisi voinut sellaisenaan ottaa käyttöön. Aina täytyy vähintään kieltä fiksata tai tehdä ainakin lyhyt ”käännösapu”.

Enpä edes tiedä, mikä voisi olla parempi ta…

Noin 25 sähköistä vinkkiä oppitunnille

Kokosimme pitkästä aikaa listaa hyväksi havaituista sähköisistä sovelluksista. Listaa laadittaessa pyrittiin siihen, että sillä olevat sovellukset olisivat käyttökelpoisuutensa lisäksi ilmaisia tai ainakin erittäin halpoja.


Animaker – esitysanimaatioiden tekemiseen Answergarden – avainsanojen keräämiseen ja sanapilvien muodostamiseen niistä Bubbl.us – mind mapien (ajatuskartta) tekemiseen Canva – posterit ja muut näyttävät julkaisut Geogebra – graafinen laskin esimerkiksi kuvaajien tekoon Easel.ly –  julkaisujen kuten infografiikoiden tekemiseen
ExplainEverything - työkalu esitysten ja esitysvideoiden tekoon tableteilla iMotion HD – animaatioiden tekoon iPadeilla iMovie – videoiden editointiin iPadeilla Kahoot – tietokilpailutyökalu, paljon valmiita pohjia MindMup – mind mapien (ajatuskartta) tekemiseen Padlet – interaktiivinen valkotaulu, muistiinpanojen tai kommenttien kokoamiseen PhET - simulaatioita Piktochart – julkaisujen kuten infografiikoiden tekemiseen Pixabay – kuvia vapaaseen käyttöön Popp…